Biografi

Jag föddes i Stockholm den 23 februari 1963. Åtta år senare fick jag mitt första dragspel i min hand, eller rättare sagt i mitt knä!

När mina polare lyssnade på pop och rock och diverse öppna-landskapstrubadurer så spisade jag Kjell Öhman och Oscar Peterson.

Jag gick en kurs i Medborgarskolans regi och började så småningom att plugga harmonilära, arrangering etc för Lennart Wärmell. Det var faktiskt Lennart som såg till att jag fick spela med Basisten Sture Nordin och den legendariske trummisen från Count Basie-bandet, Sonny Paine.Jag fattade nog inte riktigt då hur stort det var men när man tittar i backspegeln så är det ju faktiskt ganska coolt att ha fått göra det redan som tioåring!

År 1979 gick flytten med familjen till Järvsö.

Där fick jag ganska snart kontakt med den fantastiske jazzpianisten Gösta Svensson och bildade ett band ihop. Säg den by eller lilla samhälle i Hälsingland med omnejd där vi inte varit och spelat dansmusik. Före tiden med Gösta hade jag dessutom turnerat några år med Sundsvallsbandet Mixers.

Sen följde några viktiga möten; Björn Ståbi och jag träffades i Skinnskatteberg på Körstämman 1989. Östen, Jens och Nisse och jag började jobba ihop under namnet Östen med Resten!.

Jag var under åtta år körledare för Upptakten i Järvsö.
Östen med resten gjorde otaliga tv-program under åren 1994-2000. Björn Ståbi och jag började spela med Allan Edwall och gjorde en cd ihop, tror att det var 1994. Jag fortsatte så småningom att jobba med Allan och Kristina Lugn. Vi bildade gruppen De Tröstlösa!

Stefan Demert och Mikael Samuelsson blev andra stora inspirationskällor och vänner och är fortfarande.

Svenska Lyxorkestern bildades på en skidresa till Sälens Högfjällshotell 1997. Sen dess så är vi intimt förknippade med Sälens pärla.

Ulla Skoog och Tomas von Brömsen och jag spelade revyn Rent Under 1995-1997.

Jag spelade 1998 in en julplatta med sopranen Ann-Sofi von Otter som sedan har utmynnat i både Europa- och USA-turnéer. Vi turnerar fortfarande ihop ute i Europa!

De flesta av mina möten med musikanter, musiker, artister och författare har resulterat i akter som fortfarande känns aktuella och inspirerande. Det har blivit och är min största drivkraft, att få musicera med andra.

Förmodligen är det just detta faktum som gör att jag gärna ser till att använda dragspelet i så många och så brokiga konstellationer som bara är möjligt. Det har resulterat i skivinspelningar och spelningar med t ex Marie Fredriksson, Putte Wickman, Jan Lundgren, Janne Åström, Lisa Nilsson, Björn Skifs, Ann-Sofi von Otter, Totta Näslund, Sven-Bertil Taube, Claes Janson, Loa Falkman, Jill Jonsson m fl. Snacka om att jag har trivts och trivs på jobbet!

För övrigt finns det ju naturligtvis förhoppningsvis flera kommande drömgig. Det vore ju häftigt att få lira med Sting, Willie Nelson, sir Paul McCartney eller Mark Knopfler. Eller varför inte med Dolly Parton? Hon lär gilla dragspel!

Förändringar sker alltid i ens liv och mitt liv är inget undantag! Idag bor jag med familjen i vackra Siljansbygden, naturskönt och centralt mitt i Sverige. Mina aktuella projekt kan Ni ta del av på min Facebook-sida och i min kalender här på hemsidan!

Vi möts i världens vimmel!

Bengan Janson